PISA, que vénen forts aquests joves!
Ara aquest dies que es parla tant de l'informe PISA (pisa que fa fort, que diuen uns) i que alguns de vosaltres ja hi heu reflexionat a bastament, heus aquí la meva aportació. Realment, pel que fa a l'educació, volem tenir un país europeu amb uns recursos i una reforma educativa que volia ser de nivell per un país del segle XXI quan seguim vivint en un país de pandereta.
La mediocricitat impera arreu i el desgavell en certes aules és llei. No és culpa dels sous ni la formació dels mestres és clar; ni dels programes educatius que canvien cada dos per tres; ni dels valors que inculquem als nostres fills des de petits, sortint amb ells, inculcant-los la lectura o fent-la petar plegats l'hora de sopar; ni dels mitjans de comunicació que vomiten programes insubstancials tothora, ni del reguitzell de ministres ni consellers que han anat succeint-se un rera l'altre i on un deia "digo" ara un altre diu "diego"; ni de les onades recents d'emigrants que van engruixint l'escola pública en favor de la privada; ni de la manca d'inversió en programes o infraestructures acadèmiques; ni... En deixo res? És clar que ningú en té la culpa absoluta de tot i tots la tenim alhora. Però alguns més que altres, no?
Aquesta qüestió de l'educació sí que és un problema prioritari i no que arribi el coi d'AVE a Barcelona. Una joventut mediocre només dóna països mediocres. Tant, que ni seran capaços d'adonar-se'n d'aquí deu anys, quan altres joves d'altres nacionalitats ens passin la mà per la cara. Digueu-me pedant si voleu, però estic en tot el dret de pensar-ho. I si no s'hi posen ja, no ens hi posem ja, riurem,...
En fi, pels que sou mestres (Júlia, Tarambana, Zel, Sol Solet,...et alii) o els que sigueu pares "jovencells" (Gatot, Clint, Charlie, Duschgel, Oriol, Chamb,..) d'adolescents o preadolescents (Joana, Rosa, Viatger, Carme, Veí,Violette, Waipueduca,...) i fins i tots pels que sigueu ja avis (L'Avi); aquest vídeo us pot fer somriure o plorar. Als que no ho sigueu encara (la majoria; i que us duri!) us convido a escoltar un jutje de menors amb força sentit comú, bonhomia i sentit de l'humor. El vídeo és llarguet i amb els cinc primers minuts ja en tindreu prou. La frase final, però, és demolidora. Mereix un post per ella sola.
19 comentaris:
això de PISA és per allò de la inclinació i que al final ha de caure????
Vaig sentir les declaracions del conseller d'educació. Si no fos perquè (jo) estava en plena depressió m'hauria pixat a sobre. De què serveix tots els mitjans que posin a l'escola i que volguem posar a casa... si la mainada acaba veient "escenas de matrimonio" o com es digui... i els valors que transmet?
de lo que diu el jutge granaino... ja vaig deixar el meu coment a la tertúlia de l'arare.
petons i llepades paternals!
(osti... estic de subidón, eh?)
Aquest senyor, al menys, té seny, però és famós per ser l'únic jutge amb seny, precisament.
Educar a Catalunya -parafrasejant Larra- és plorar, actualment. I, a més, no hi veig remei, només posen pedaços cars que no serveixen per res, canvien plans d'estudis, enxufen uns quants assessors i fan informes. I fa una pila d'anys, de tot això. A més ens venen la moto de les reformes i nosaltres, la base social, anar empassant rodes de molí.
m'has fet veure tot el video, molt bó aquest jutje, llàstima que no tots siguin així
salutacions
Havia sentit parlar del video però no m'havia parat a escoltar-lo, m'ho he passat molt bé, i crec que té molta raó. Jo he viscut els meus últims trenta anys dins l'escola i he vist múltiples transformacions, moltes a fi de bé, evidenment, moltes altres fetes amb més finalitat politica que educativa, i que a la llarga han acabat en paper mullat.
Però el que si que està clar és que la societat som tots i el que passa a l'escola ens passa a tots i repercuteix en tots.
Totalment d'acord en que els models que està oferint la televisió i que tan èxit tenen, no ens fan cap favor.
Tnc una filla que ahir va fer 11 anys. El curs vinent, si tot va bé, començarà l'ESO.
Aquest matí quan érem al cotxe de camí cap a l'escola (no fem pont!) em diu amb alegria:
- Ah, mama ¿saps què? a l'institut no se suspenen els exàmens, perquè sempre sumen dos punts a la nota i amb un tres ja aproves!
(Hòstia, genial!)
El trajecte no ha donat per gaire més, i he de seguir parlant amb ella... però jo començo a estar acollonida.
Estic d'acord amb aquest jutge, Veí. Ja l'havia escoltat i no difereix amb el que penso. Em poso a la generació de pares permissius perquè vaig ser educada amb autoritarisme. He pensant que dialogant, explicant, aconsellant, deixant que en algunes qüestions decidissin ells, etc...aniríem millor i el resultat és que els costa entendre que tenen uns deures, però coneixen tots els drets... En parlo sovint amb altres pares... Tenim la culpa tots i a l'adolescència tenim el doble o triple de feina.Intento , però, educar-los amb coherència i sentit comú, perquè ells no saben el que és això ...van perduts.
El jutge diu que els pares hem de fer de pares. Molt d'acord, però els pares descendents de l'educació autoritària hem volgut fer de psicòlegs, pedagogs... perquè hem trobat buits a l'escola i a la societat .I no podem amb tot.
Trobo que als adolescents els falta implicació, sacrifici, responsabilitat...i si això no es treballa a casa, a fora n'hi ha molta mancança.
I sí, tens raó quan dius que els immigrants seran els que aniran per sobre els nostres fills si aquests no es desperten aviat i deixen de fer el "vermut" i "panxing" mentre els de fora treballen i es formen...
Uixxx com m'he posat!
Bon pont, Veí!
tot me l'empassat, m'agradat aquest jutje...molts pares haurien d'escoltar les seves paraules i fer-ne ús.
gràcies però jo sóc una adolèscent amb dues filles una de 16 i l'atre de 5. m'afalagues.
Jo també l'he tornat a veure, la primera vegada només en vaig veure un fragment. Punt 1, veí, jo també sóc mestra, eh? apunta'm!
Punt 2, veí, si que cal que tothom es posi les piles, però el que et puc assegurar és que una de les pràctiques més corrents és treure els nens fora de l'escola, i els problemàtiocs, millor si no tornen, esperen tan com poden a avisar als serveis socials i apa, una nosa menys. Vull dir que...dusnido! Petons.
ja l habia vist el video,jo ho vaig fer be em sembla.Ara ja te 20 anyets el nen i un crack,si no es torça.
A les escoles falta autoritat i a les cases treballar 8h la gent nomes,i no perdre 4h dins un tren per anar i 4 mes per tornar.
A la resta d europa la gent treballa molt menys,aqui ens aixequem i penquem i no fem res mes.
Quan duia el trailer per exemple a Holanda a la tarda eran molt pocs els que terballaven.(els que al mati tenien festa)
A França a les 5 tothom habia plegat,aqui tothom arriba a casa seva pasades les 8 i començar comencem a les mateixes hores.
La relacio amb els fills en aquestes circunstancies es complicat,i despres hi ha el desgavell que hi ha.
Pero quan arribi l AVE tot anira millor ja veureu,tot tot s arreglara amb l AVE,suposo que l educacio tambe
Ja l'havia vist i és molt interessant. No ens huríem de cansar de divulgar-lo. Jo també he tingut educació autoritària que jo no he volgut repetir, però ... però d'això a deixar que tot surti de mare hi va molta diferència.
Per al·lusió veí meu, et contesto, ja que tinc una filla adolescent de 3ESO, que diuen que es el pitjor curs (el que estan més fluorescents que deia de petita). Ja fa un temps que vaig veure el que deia aquest jutge, amb molta raó. Ara bé, tot i que els temps han canviat, i que sempre es difícil dialogar amb un adolescent, opino que quasi sempre reculls allò que sembres. Si t'has dedicat als fills, intentes tenir sentit comú en l'educació , i a sobre tens un xic de sort i et surten espavilats, ni pisas ni trepitges, els teus van tirant. El que si es cert es que l'Escola Publica (la meva filla hi va) li cal molts mes recursos i una nova manera de veure o donar l'ensenyança. Els temps han canviat i seguim ensenyant com fa 30 anys , i no es això companys !
Records veí, no em vull allargar encara mes.
El qu esi
Voldria fer un comentari als darrers comentaris, la dicotomia escola pública/escola privada és, avui, un tòpic repetit i mal estudiat. Conec privades i públiques de totes classes, bones, dolentes i pitjors. La privada, certament, té un millor 'màrketing', però res més. El que discrimina, sobretot, és el barri i no és el mateix Costa i Llobera -pública- que l'escola del polígon Gornal -pública- o la Vedruna del Raval -privada- que els jesuïtes de Sarrià -privada-.
Crec que no és exactament manca de recursos el que hi ha, si rasques, moltes privades tenen menys recursos que moltes públicas, el que tenen els nens és menys o més recursos 'a casa'.
Ahir precisament sentia per ràdio un professor del Milà i Fontanals, institut del Raval, de Barcelona, públic, de llarga tradició, avui de gran majoria immigrant i humil -que també hi ha immigració benestant- fent una anàlisi acurada de tot això 'si nosaltres tinguéssim les condicions humanes i socials de Finlàndia treuríem els resultats finalendesos', va dir. No es referia tant a 'més diners' com a la realitat, desconeguda per als qui no miren més enllà del seu nas. Això ja ens passava amb les immigracions hispàniques dels setanta, a les escoles.
Sobre els fills i collir el que sembres, he vist tantes coses al llarg de la vida que en discrepo, hi ha molts més factors en 'com surten els fills' que la nostra intencionalitat i dedicació, la sort i l'atzar també pesen. I la genètica i el temperament. Pensar que surten bons o dolents segons dedicació és culpabilitzar les pobres famílies que han tingut la desgràcia de tenir un 'mal' fill malgrat els seus esforços, i això ja passava en el passat remot amb les 'ovelles negres'. No tot ho resol l'educació.
Perdó, (comentari anterior) no sóc 'anònim', sóc La Panxa del Bou.
veí, desde l'escola, passant per casa, per la tele que veiem, per l'abús d'internet, per ab`´us de la playstation, etc. l'educació espanyola cada vegada està pitjor. A més, la pèrdua de nivell educatiu es junta amb la mentalitat de "tingueu tot fet per alg´´u altre" que invadeix a la societat actual. Preparat perquè, quan els empresaris perdin els tabús, els immigrants de sudamerica, europa central, etc. ens arrasaran. Per educació i per ganes de donar-li al callu (i no parlo de currar 12 hores)
vam parlar-ne, d'aquest video, a La tertúlia.
L'home té molta raó, però hi ha alguns matisos, que apuntava el Gatot... però no tinc ganes de donar-hi més voltes.
És un tema esgotador que no s'acaba mai i avui estic esgotada.
Bon diumenge, veí.
He vist tot el vídeo i no podria estar més d’acord amb aquest home.
Com a estudiant que ha sortit directe de l’era "ESO i Batxillerat" crec que l’actual sistema educatiu - i permet-me l’expressió - és una merda, només fomenta la memorització i com a conseqüència hi ha subjectes que no saben raonar cap mena de problema, ja sigui matemàtic o quotidià, res de res.
El canvi hauria de ser de base, partint de la primària, i no de la universitat, com el pla Bolonya. A més aquest canvi hauria de comportar que les classes fossin més participatives, exercicis a la pissarra, treballs en grup, classes a l’aire lliure. Crec que d’aquesta manera l’alumnat estaria més motivat i no es llevaria pensant "avui de 8 a 13 i de 15 a 17 tinc classe"
Espero no haver estat avorrit ;)
Salut company!
Veí,
Estic molt d'acord amb el que dius. Jo no he fet cap post al respecte, tot i que ganes no m'en falten.
Molt cert el que dius: una educació mediocre dona com a resultat mediocre. I de moment anem en aquesta direcció, sense que ningú ni res s'apunti com a responsable.
Al final, el de sempre. Si vols qualitat l'has de vetllar tu mateix. Ningú no ho farà per cap pare.
Falten mes com ell segur.
Gatot,
puja amunt, però no t'enlairis gaire. Merci pel comentari.
Júlia,
estem d'acord, doncs.
Té la Mà,
està bé que hi hagi de tot...com a tot arreu.
Sol solet,
què t'he d'explicar a tu, docns?
Meta,
la teva filla combina desig amb desinformació; però no és culpa seva.
Joana,
molt bé. Però a mi el meu fill adolescent em supera. Serà que sóc un pare post-constitucional...
Rosa,
doncs si tens un fill de 16, ets una nena!
Zel.
punt 1) t'he afegit
punt 2) però això passa a la privada concertada només, oi?
Driver,
tot ho arreglarà l'AVE, fins i tot el taxi!
Carme R,
no és fàcil, oi?
Viatger,
ja veus que no és un camí de roses. els meus també van a la públic i, com arreu, hi ha de tot.
Júlia,
çgràcies epr passar i "repassar". Què t'hem de dir a tu, oi? I és cert que no tot depèn dels apres, però l'ambient a casa fa molt; i del que els nens veuen de petits, més. Les amigues de preescolar em dieun que un nen al 3 anys ja saps com acabarà sortint...La genètica i les amistats fan la resta (i a vegades aquestes, més que cap). Jo tinc dos fills; ben diferents entre ells i crec que a tos dos els he educat igual...
Robert,
és exactament el que els dic als meus fills. Però no em creuen. Als 16 anys, el que diu un pare els entra per aquí i els surt per allà. però algun cosa queda,...espero.
Arare,
esgota, cert. Però jo no n'havia parlat mai. Tampoc m'hi dedicaré, no pateixis...marassa!
Uribetty,
a veure com va tot plegat. Espero que la teva joventut encomani als teus!
Dessmond,
d'acord; és dur ser pare. I tens la sensació de no arribar mai a temps ni enlloc.
Publica un comentari a l'entrada