28 de novembre del 2007

De cognoms i families: una curiositat estadística de l'INE (i de l'IDESCAT)


¿Sou de la colla dels Garcia, Hernández o Gutiérrez? ¿O de les antípodes com Puigdellivol, Bellcongost o Serratdesclous? Si voleu saber quanta penya comparteix el votre cognom en les àmplies Espanyes, podeu clicar aquí per escatir-ho. Els de l'INE (Instituto Nacional de Estadística) fan alguna cosa curiosa de tant en tant ( a banda de posar-nos de mala llet cada mes amb el fatídic increment de l'"ipecé" (IPC) . Els resultats són a a nivell provincial, però és curiós de veure. Jo he descobert -amb horror- que el meu primer cognom és majoritàriament present a Madriz amb un 17% i el meu segon, més nostrat, en un 29 % a Barcelona.

I vosaltres?

PS També he descobert, amb alegria, que alguns dels cognoms dels veïns més ínclits no esteu "fitxats" encara per la Interpol: Taramabanes, Takos, Arares, Alepsis, Marinetixs, Uribettys, Euries, Hypaties,.... Durarà poc.

PSS Ah! I per cert (i ho escric en vermell). Som ja 42 els veïns inscrits a la segona Història veïnal. No hem superat el llindar de la primera però són més dels 40 lladres de l'Ali Babà. Us recordo que teniu fins demà de temps per inscriure's i donar les quatre dades que demanava. Esteu avisats.

PSSS Acabo de rebre un comentari d'un nou visitant del replà que em fa saber que l'IDESCAT (sí, les sigles són fàcils: Institut d'Estadística de Catalunya), fa el mateix, i des de fa més temps, al nostre país. Gràcies, Xavier! (Qui havia dit que amb els blogs no s'aprén!).

23 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

esperem amb ansia comença l'a nova aventura, podriem pensar e fer un llibre de tot l'explicat aqui no ?

salutacions

Anònim ha dit...

Interessant aquesta pàgina. El meu primer és majoritari en Barcelona i València (en aquest ordre) i el segon en Castelló i Barcelona.

Puji ha dit...

Jo em pensava que el meu cognom era poc comú, però en som una bona colla, sobretot a Barcelona.

El meu segon cognom és força català, però resulta que n'hi ha moltíssims, i a quasi totes les províncies d'EjpaÑa!

Txell ha dit...

Ais quina gràcia, anem a jugar!

Tan el primer com el segon majoritàriament a Barcelona i les Illes, seguit però ja molt lluny per Tarragona.

Claire ha dit...

El meu es del qeu té tothom, pero m'ha sorprés comparar els de residencia y els de nacimient, més de 6000 amb el meu cognom van neixer fora de Espanya....

rosa ha dit...

El meu primer cognom no hi és a Extremadura, però si al nord, al sud i a la Manxa i es clar a Catalunya i això que és força català...ostres i també hi ha un puntet a melilla.el segon cognom que és castellà ja està més repartidet.

Xavier Caballé ha dit...

A nivell català, ja fa temps que l'IDESCAT publica aquesta informació.

Xavier Caballé ha dit...

BTW, el meu segon cognom només es troba a Barcelona i a Tarragona.

Anna ha dit...

mm... l'INE s'ho podia haver currat una mica més, perquè, surprise surprise, la major freqüència dels cognoms castellans comuns es troba a... Madrid i Barcelona! Serà perquè és on hi ha més habitants? El percentatge hauria de ser sobre la població de la zona! Total, no puc treure cap conclusió, snif.

En fi, les comunitats guanyadores són: 1r cognom: Madrid, 2n cognom: València. Això sí que és uan sorpresa!

Abogadaenbcn ha dit...

El meu cognom és ben estrany i hi ha 126 a Catalunya! 412 a tota Espanya. Si és que jo també pensava que era original i res de res.

Terra ha dit...

El meu primer cognom en xifres no en percentatges, majoritariament a Madrid, València i Barcelona per aquest ordre. (Sospito l'origen valencià)
I el segon, que sí que és català, Barcelona per golejada, Girona, València (altre cop) i oh sorpresa! 3000 viuen a Pontevedra!

the silver blue sea ha dit...

Ha estat curiós i sorprenent Veí, el meu primer cognom 61% València (tot i que a Castellò que és d'on en realitat provenen una part dels meus avant-passats hi té una presència molt minsa) i el segon cognom 40'8% Barcelona (m'inclino a pensar que és fruit de les migracions internes post-guerra civil espanyola), tot i què el cognom que utilitzo quan escric i que prové de la meva àvia paterna té un 71'4% de presència a ses illes, cosa que m'ha sorprès i no alhora, donat que en sabia el seu origen jueu i que allà era molt comú. Petonets estadístics.

Toni Ros ha dit...

Potser t'interessa: Blogs & Literatura

Toni Ros ha dit...

Potser t'interessa: Blogs & Literatura

Anònim ha dit...

El primer cognom guanya a Barcelona, seguit d'Alacant , Balears i València. El segon és majoria a Pontevedra, A Coruña i Ourense. Ja es nota d'ón són els meus pares, no??? jejeje

Montse ha dit...

No ho dec fer bé, perquè no hi ha ningú a la província de Girona amb el meu cognom. ni jo!
glups, glups i recontraglups! (dec estar morta, valga'm els déus)

MaRiNa ha dit...

el meu primer cognom aquí ha bcn només hi ha el 4,2%, pero tot força lògic, a cantabria arrassen! 22%
en canvi el segon molt més català! només a bcn 3010 persones el tenen com a 1r cognom q es un 48% de la gent am qest cognom! deu ni do!

El veí de dalt ha dit...

Té la Mà,
Doncs sí, podriem...

Carquinyol,
mediterrani, doncs.

Puji,
no et diràs Acebes?

Txell
ben catlana, doncs.

Claire,
és que tens nom gavatx, tu!

Rosa,
vas fer la mili a la Legió?

Xavi,
ja t'he agraït la informació al post.

Anna,
és que l'INE és un pou de sorpreses!

Abogada,
126 és ben poc.

Terra,
murrinha gallega!

The silver,
tens un cognom viatger,doncs.

Toni,
m'interessa i m'hi apunto!

Cafèambllet,
Galleginha!

Arare,
no existeixes, doncs?

Marina,
És clar: tu ets la Marina càntabre!

Viatger ha dit...

Ara entenc per que ningú escriu bé ni el meu primer ni el meu segon cognom, tan sols som 58 ànimes amb el primer i 200 amb el meu segon cognom, i sols a comarques catalanes!!

Veí, com bé dius, ja fa forces anys , potser sis o set, que a l'IDESCAT ja ho publicava.

Records

BACCD ha dit...

Ha estat divertit! El meu primer cognom el puc cercar amb dues variants: amb "v" i amb "b" (d'aquests segons n'hi ha menys). I tots junts seguint sent poquets. El meu segon cognom passo de buscar-lo, és "hipercomú".

À vos pieds!

Jesús M. Tibau ha dit...

Compte! Aquesta pàgina crea adicció i no pots parar de posar cognms de tots els coneguts, i fins i tot provar alguna paraula malsonant-

Robertinhos ha dit...

el meu cognom es el 35e segons l'idescat

Xavier Caballé ha dit...

A Catalunya viuen 5 persones que tenen com a nom "España" :)