24 de juliol del 2008

De Barcelona fa 100 anys... un viatge en tramvia

Ja sabeu que, de tant en tant, m'agrada parlar de la meva (vostra) ciutat i de llibres o pel.lis que s'hi refereixin. Avui us porto una troballa curiosa. Un avanç documental que permeten les noves tecnologies (que cada cop són menys noves...). Poder veure en el teu oridandor el fons de docuemtnals històrica que hi ha a la Filmoteca Nacional de Madrid.


Com era Barcelona fa exactament 100 anys? Més ben dit, com era un recorregut en tramvia des del Passeig de Gràcia fins Lesseps, i Vallcarca amunt? Doncs ho podeu veure aquí, a la web que recull pel.lis històriques dipositades i catalogades a la Filmoteca Nacional. Si cliqueu aquí i poseu a l'apartat titol la paraula "Barcelona", el veureu. En coneixia un semblant per la rambla, però no aquest. És de Ricardo Baños, del 1908. Aquest i una altre documental sobre una onatge a l'espigó de la Barceloneta el 1911.

I a partir d'aquí demaneu pel cercador del web i en veureu un munt d'altres indrets. És per pasaar-hi estona...

Segur que el Carquinyol, el Viatger i en JVR, fliparan.

_______________________________________

Us transcric la fitxa que acompanya el document

Esta película pertenece a una serie documental sobre Barcelona dirigida por Ricardo de Baños (1884-1939). Este pionero del nuevo cine español multiplica los reportajes sobre su ciudad natal y alrededores: Los Parques en 1907, Barcelona y su puerto a vista de pájaro y el Montserrat en 1909.

Ricardo de Baños dirige su primera película en 1904. Es también autor de numerosas películas de ficción, entre otras Sangre y Arena, en las que cultiva los grandes géneros nacionales, la zarzuela filmada, la película taurina y las ficciones regionalistas.

Este excepcional operador captura con originalidad la modernización de Barcelona con ayuda de una cámara subjetiva. Para la Exposición Universal de 1888, Barcelona se dota de importantes infraestructuras que son su orgullo, como el gas ciudad, la electricidad y sobre todo el tranvía.

La Exposición de 1888 impulsa la primera oleada del Modernismo, término escogido para designar el Arte nuevo catalán. Barcelona se eleva al rango de capital artística de España. El tranvía vuelve a subir por el Paseo de Gracia, marcado ya por el sello del arquitecto Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926). La célebre Casa Milà está entonces en obras desde hace dos años. Después, el tranvía sigue raudo por las alturas de la ciudad nueva.

La copia estándar en soporte nitrato fue depositada en 1986 en la Filmoteca Española de Madrid por las Ediciones Ricardo de Baños. Una copia en negativo de esta misma copia fue restaurada en 1997, ya que la película de nitrato se hallaba en pésimo estado.

Si t'ha agrada't, pots votar-me a:
Votam al TOP CATALÀ!

8 comentaris:

Striper ha dit...

Molt interesant m'agradat!!!

Jobove - Reus ha dit...

uns documents extraordinaris de com es vivia a la Barcelona de principis de segle XX

gràcies pel document

Viatger ha dit...

Moooooooooooltes gràcies veí, m'he emocionat amb les vistes dels carrers, persones i la musica de fons !! Es impagable i a sobre es al meus barris !!!

Jo a vegades consulto el web

http://www.fotosdebarcelona.com/

on pots veure fotos de fa cent anys i d'ara (be jo vaig començar un bloc del mateix tema i el vaig parar perquè aquest es molt millor)

helena ha dit...

Ufff quin mal rotllo, aquest curt era una pregunta del meu ultim examen final de cinema de la universitat!!! i no fa tant jejejejeje.

Seriosament, un document molt valuós que no s'ha de deixar de visonar per coneixer una mica més la ciutat i veure la seva evolució (bé si li podem dir evolució, és clar...)

rhanya2 ha dit...

També és als meus barris.. He reconegut edificis que ja hi eren i m'ha encantat -tu diràs... a una cangreja com jo!!- veure els carrers de per aquí cent anys enrere.

JoRDi JVR ha dit...

Veí aquesta peli es una autentica perla. He flipat...i MOLT! a més jo visc en aquest carrer ("Salmeron") en una casa que té mes de 100 anys...I que surt a la peli!!!...fins i tot es pot veure el meu balcò filmat de refilo...també he reconegut molts altres edificis existents encara avui dia.
Hi han molts detalls per descobrir i a destacar, sobretot la il·lusió de la gent perseguint el tramvia, tothom amb el seu barret...i quanta penya es veu per els carrers! no?
Boníssima troballa veí!!!

Candela ha dit...

Qué xuluuuu! Em sembla que farem un visionat en familia, s'emocionaran.

Anònim ha dit...

Millor encara!!

http://www.youtube.com/watch?v=vxiiS8ZgAmU