Idelfons Cerdà, un avançat al seu temps.
Ja sabeu que sempre m’ha agradat tot allò que tingui a veure amb Barcelona. Avui, passejant per la ciutat he entrat a veure aquesta exposició: “La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona”. Coneixem Ildefons Cerdà com l’autor de l’Eixample barceloní i per ser un dels pioners de l’urbanisme modern. Si fos americà, Hollywood ja li hauria fet una peli, segur. De família benestant de la ruralia vallesana, va abraçar de jove els ideals del liberalisme i del federalisme polític. La seva va ser una època convulsa –tota el segle XIX i el XX ho han estat en aquest país-, i va viure d’aprop les revoltes del 1835, del bienni progressista (18554-56) i del Sexenni Revolucionari i de Ia I República (1868-73); que el van conduir a un republicanisme federal explícit. Precisament va ser president de la Diputació uns mesos abans de la restauració monàrquica el 1874. En aquesta època va advocar –i això no ho sabia- per una ordenació de la província sobre el principi de la “Confederació regional de municipis”; això és, un model basat en la cooperació intramunicipal enter grans i petits. I és que aquesta disbauxa de l’ordenació territorial (tornaran les vegueries algun dia?) ja ve de lluny!
De jove –de més jove, vull dir- vaig poder llegir i estudiar la seva “Teoria general de la urbanización”, on feia un estudi detalladíssim del modus vivendi de la classe obrera a la Barcelona de finals del XIX. Riu-te’n de les novel·les del Dickens i l’Oliver Twist! Sempre em va deixat impressionat la capacitat de treball d’aquest home. Un paio interessantíssim, que si tingués temps, ganes i savoir faire, li dedicaria una novel·la. Us deixo la idea...
Si us recomano l’exposició, a banda de ser senzilla, clara i directa; és pel vídeo de quinze minuts de durada en que es fa un recorregut, a partir de fotografies de l’època, per les principals capitals comarcals de la província barcelonina (inclosa la capital) de finals de segle XIX; que eren els paisatges de Cerdà. Veureu uns nuclis històrics i uns paisatges rurals desapareguts per sempre. El que no havia vist mai és el recurs videogràfic que s’utilitza: a partir de les fotografies planes es van empalmant les imatges i sembla talment com si fos una gravació en video i en directe. Algunes seqüències les fan girar 180 graus al voltant d'un objecte; com si fos un vol d’ocell. És espectacular, realment. Una currada de documental gràfic. No vull saber el que haurà costat...
L’expo es pot visitar gratuïtament, fins l’octubre d’enguany a la seu de la Diputació de Barcelona, Rambla de Catalunya, 126.
Si t'ha agrada't, pots votar-me a:
9 comentaris:
si que promet, si. Hi aniré! gràcies per la info, Veí.
... Vaig veure, fa anys una exposició sobre ell i el seu pla, on feien aquesta simulació en 3D, realment, molt recomanable si és la mateixa, inclús potser millorada. Resulta curiós comparar el Pla Cerdà (imposat pel govern d'Espanya) i el Pla Rovira i Tias (el favorit per la diputació, i que podem veure sentat en un banc de la plaça Rovira), on és evident que la visió que tenia Ildefons Cerdà i la seva idea de ciutat prenien dimensions més enllà de la segona meitat del segle XIX... Has fet un cop d'ull a http://www.anycerda.org?...
Gràcies per la informació, Veí. Aprofitant que estic de vacances, hi faré un cop d'ull.
Petons urbanístics.
Va ser un geni. Jo en sóc un gran admirador des que el vaig estudiar i vaig entendre la importància de la seva obra.
És un català universal. Ara, diria que era osonenc i no del Vallès...si no tinc mal entès, va néixer en un mas de Centelles.
Salut
Teoria porta accent en castellà. No seguies les classes de castellà per a catalanoparlants a "El lloro, el mico, i el senyor de Puerto Rico"? Coi de carallot. Ja aniré a veure l'expo aquesta, només perquè és gratuïta. Regalat un dimoni.
Si no estic errat, l'Ilde era de Centelles, imagino que de la casa pairal Mas dels Cerdans (penjada d'un turó per sobre de la carretereta que enllaça Centelles i Castellcir, amb unes vistes impressionants sobre el Montseny, la Plana de Vic i el corredor del Congost), per tant osonenc.
Recordo que em và impressionar cap a finals dels 70 una exposició de la seva obra que situaría a la Universitat de Barcelona (a la seva seu de Plaça Universitat), i que s'anunciava amb una pancarta negre sobre blanc que sols apuntava: EXPOSICION CERDA, així sense accent..., recordo haver comprat el catàleg i haver-lo tingut en ronda molt de temps, però ves per on, ara no el trobo...
No em perdré aquesta que recomanes.
Rateta,
de res, noia!
Ariadna,
no és elamteix 3D que dius. Aquest és una succesió d'imatges fotografiques connectades. I si, conce la web que dius.
Violeta,
petons rebuts!
MiLloringlix,
és cert. Centelles és d'Osona. Ho he confòs -la memòria és dèbil- per Canovelles!
Paseante,
i la Hòstía reconsagrada també porta accent (obert) a la "o". però tu igual el posaries a la "hac"! I ja et tinc a tu de dimoni...escuat! ;-)
Patrinky,
tens raró; de Centelles!
Recordo això de la banderola de l'exposició Cerda (sense accent). Jo deuria tenir uns 14 anyets i no sabia de que coi anava (de porcs?) i qui era el tal Cerda (Cerdà). és més. Crec recordar que la lona era blava (anava de dalt a abix de le'diici) i el text era en blanc, en vertical! Oi?
En vertical, ara veig que m'encaixa amb l'edifici.
Sobre el fons blau... no em mullaria.
Interesant recomenació veí...la tindré en compte.
Pel que entenc m'imagino que deu ser la típica exposició que no té cap mena de promoció ni publicitat i que potser val la pena donar-hi un cop d'ull.
Prenc nota de la recomenació.
Publica un comentari a l'entrada