19 de juliol del 2008

De dites i frases fetes (1): "Al juliol, ni dona ni cargol"


En RdY m''ha fet conèixer el llibre en un comentari a un post. Ja us ho dic jo que des que tinc blog m'he fet més tafaner i més savi. D'alguna cosa ha de servir!

Es tracta de El libro verde de Barcelona. És clar, quan he vist "verde" m'hi he llençat de cap, pensant trobar-me una versió casolana del kamasutra barceloní. Però no. És un llibre editat el 1848 que recull, al llarg d'un any, dia a dia, costums, tradicions i hàbits de la ciutat, bàsicament relacionats amb el calendari litúrgic. Literalment "Añalejo de costumbres populares, fiestas religiosas y profanas, usos familiares, efemérides de los sucesos mas notables ... " Evidentment, nomé recomanable a malalts de la ciutat com jo.

Així al vol, he pescat aquesta entrada del dia 1 de juliol. No puc deixar de reproduir-la. Els autors, un tal Juan Cortada i José de Manjarés, es preguntaven aquell dia per una dita que havien sentit dir a la ciutat:

"Un refran se usa en el pais, cuyo orígen no sabemos, cuyas causas tal vez adivinamos, y de cuya paridad no queremos salir garantes. "Per juriol ni dona ni caragol". ¿Qué cualidades comunes pueden tener la muger y el caracol? Como cosas de comer, ni se comen las mugeres, ni sabemos que se indigesten. Tampoco llevan la casa encima como los caracoles, ni por las mientes se nos ha pasado que echen cuernos, como estos lijosos animaluchos. ¿Cuáles son las causas de la paridad? No estamos seguros de comprenderlas, por esto no las continuamos."

Vinga veïns, avui surt al replà el veí més cafre: digueu-me similituds entre dones i cargols... És que es mengen les dones? És que treuen (o fan treure) banyes? És que van en filera bavejant? És que... ;-)

Si t'ha agrada't, pots votar-me a:
Votam al TOP CATALÀ!

10 comentaris:

Striper ha dit...

A manresa tenim el llibre verd , que recull tots els privilegis i titols de la ciutat, Jo vaig tenir el plaer de tenir l'original a la ma, amb anotacions i documents de mes de 1000 anys enrera.

Candela ha dit...

wa yeah!

Anònim ha dit...

Contestant seriament diria, que al juliol fot molta calor per estar amb la dona, i com no plou mai no recolliràs ni un cargol!!

Viatger

Jo Mateixa ha dit...

Bueno es que ja saps com som les dones :-P

Laura ha dit...

Llegeixo això a la Wikipedia:

"(Los caracoles) Son muy apreciados por el hombre, tanto con fines coleccionistas como gastronómicos."

Una similitud prou descriptiva.
Petonets.

gatot ha dit...

mira que ets provocador, eh? veí?

catxis....

si tothom sap que el juliol hi ha la final de la "copa de ferias"!!!!

petons i llepades enbavades....!!!!

Cosespetites ha dit...

Ara será una mica grollera, però és que m'ho has posat, com diuen, "a huevo". Els cargols i les dones s'aseemblen en que si els toques amb el dit treuen babes, i si no ho fas, treuen banyes.

;)

El veí de dalt ha dit...

Striper,
déu-n'hi doret!

Candela,
eoh!

Viatger
tu, tan equànime...

Jo mateixa,
no, no ho sé. M'ho expliques?

Lady,
m'encanten els cargols!

Gatot,
jo provocador?

Eva,
ara sí que m'has agradat!!!

Anònim ha dit...

Ni dona ni cargol porque hace demasiada calor, hombre, que se os tiene que explicar todo. Sembla mentida,

The Singing Organ-Grinder ha dit...

ara en versió digital