17 de maig del 2007

Dues imatges, mil pensaments

Aquest matí en meny de cinc minuts, per coses de la feina, m'han caigut a les mans dues il.lustracions de signe ben contrari. Casualitat, o no, m'han fet pensar... (i he quedat ben esgotat, és clar, amb l'única neurona que tinc...).

L'una era aquesta:



Un romanço del segle XIX (suposo que del darrer quart de segle) instant a les noies d'un poble del Maresme (no Txell, no era Mataró!) a formar un escamot de soldades (fèmines) per anar a combatre en algun de les moltes revoltes, rebomboris o batalles del moment. (Sabíeu, per cert, que a Barcelona durant, el XIX van ser més els anys de "combat" i bufetades que els de pau? Doncs sí, sumats un rera l'altre, la ciutat va estar més temps en estat de setge o sota llei marcial per raó de les moltes bullangues, rebomboris, revoltes, aldarulls, etc. que se succeien dintre muralles ininterrompudament, que no pas els de certa calma i pau.) Republicans, monàrquics, carlins, federals, liberals, conservadors, obrers, anarquistes, jamancians, militars,... un coctail explosiu amb la metxa sempre encesa. Un gran segle, el XIX. En fi, no ens anem per les branques.

La reflexió que em feia anava en una doble línia, Per una banda, rescatar l'esperit combatiu, rebel, que reganva en una certa època de la nostra història, amb una aire de misticisme que mantindria una fina línia que acabaria en la Guerra Civil del 1936 (l'última "guerra romàntica", n'han dit alguns historiadors; i si no, mireu el que van suposar les Brigades Internacionals a casa nostra i el fantàstic document de George Orwell, Homenatge a Catalunya). De l'altra, el paper de la dona que ha tingut en la societat del moment; especialment, en la consecució dels seus drets ciutadans. No sé si anar a combatre amb foc i sang ens iguala a homes i dones. Deu ser que si. El text que acompanya el dibuix no té desperdici.

"(...) Fora gemechs ni mes plors
agafem prompte'l fusell;
seguim á nosaltres promesos
tirantho tot al bordell
sens l'amor la vida trista,
no volguem vestrine sants
qul vesteixin las velletas
ó donzellas de trent'anys." (...)

L'altre imatge, és la següent:


Curiosa, i trista alhora. No faré com l'Artur Mas i lligaré la maionesa del post amb el temor que la immigració accentui la infiltració que la jidah islàmica està fent Catalunya com plataforma de llançament de les seves operacions terroristes. D'acord, no ho va dir així, però se l'entreveia el discurs. També ho ha fet la mafia napolitana fa temps (pel que diu la premsa) i ho han fet els especuladors immobiliaris, els guiris pijos, els banquers i els nous rics (pel que veig cada dia), i no els fotem fora a trets. No sé perquè no, altrament. S'ho mereixen. Més aviat anem fent la viu-viu amb tot el desori que ens envolta.

La reflexió anava pel contrast que suposen les dues imatges contraposades. Evidentment.

He vist que a l'Afganistan existeix una Associació Revolucionària de Dones de l'Afganistan (RAWA). es va formar a Kabul el 1977. Són dones afganes que lluiten pel drets humans i la justicia social. La seva fundadora, un tal Menna. va ser assassinada deu anys més tard, per radicals talibans. Aquesta van dirigir aquell país fa uns anys. No cal que us ho recordi. La burka, i moltes altres símbols de vexacions culturals i sexistes, van ser imposades i ara , encara, amb ells fora del govern, segueix sent prendra habitual entre les dones del país.

Fa més de cents anys, en aquest país (ara parlo del nostre) ens podíem plantejar veure les dones lluitant colze a colze amb els homes, amb el mosquetó al coll i ganivet a la mà, en barricades o fronts de guerra. A d'altres indrets del món, ara avui, les dones veuen el món a través de l'enreixat d'una tela. O sigui, no el veuen.

No m'agraden les guerres, és clar. No m'agraden els burkes, evident. Odio la violència, com tots vosaltres. I no suporto els cínics, mentiders, pederastes i peperos. No m'agrada gaires coses del que veig, sento i llegeixo cada dia. Hi haurà a qui jo no li agradi. És clar. Però us ho deixo dir. I jo vull dir que tinc clar que que un estat no s'ha de muntar sobre la fe religiosa. Com ho han fet a Israel, com ho van fer a Afgansitan, com pot passar demà a Turquia o Argèlia. Com és avui dia al Vaticà. I com sembla que a vegades passí aquí, a casa nostra.

I d'aquí deu dies, eleccions.

No hi tinc cap il-lusió. I en canvi, sé que aniré a votar. Com he fet quasi sempre. Però crec que aquest cop, ho faré en blanc. O nul. O per alguna de les diferents propostes "fora d'olla" que sempre es presenten i sempre em miro amb delectança a les taules del col.legi electoral (perquè en diuen "col.legis"? En podrien dir pati d'escola, que és on es troba el nivell polític d'aquest país). A Escons insubmissos, escolliré, potser?

I és que ja estic bastant fart de tanta tonteria. Com deia L'Avi l'altre dia. D'alguns més fart que d'altres, és clar. Però no hi ha cap polític que sàpiga dir clarament les veritats avui? No hi ha cap que s'adoni del món real? Sí? Doncs deuen estar molt avall de les llistes...i no surten pels mitjans.
Havia començat per un romanço i acabo amb un sermó. Avui, re de poesia, eh? Avui, pura brega. Demà; per canviar, farem lírica i demà-passat, cinema i l'endemà, si tornant de la declaració de Renda no estic de molt mala llet (que ho estaré segur), la tercera part del post aquell... No direu que no hi ha varietat a cal veí.

Els postres, que els posi la Violette. Ma chérie voisine

21 comentaris:

Anònim ha dit...

Si has de votar un partit 'fora d'olla' et recordo que una candidata belga (sí, belga, llàstima) promet 40.000 felacions si surt escollida. Ja ha dit que aquesta promesa no la complirà, com a mínim és sincera i ja per això s'ho mereix :P

onix ha dit...

no vull aixecar "ampolles" entre els homes blocaires que ja se què no....
ejem però si voleu podeu anar a votar a Finestrat (valència) què ha promès viagra i queda mes prop que la belga:$ :$ :$

Anònim ha dit...

Home, amb l'Islam passa que les coses que fan no tenen res a veure amb la religio! El problema es amb LA SOCIETAT islamica, la qual, com moltes altres, utilitza la religio per al profit d'uns pocs en detriment dels molts.
Generalment, la religio no hauria de ser mes que una de les coses espirituals, pero la societat l'agafa, la perverteix i la buida de sentit per poder tenir una eina mes (i de les mes fortes!!!) per controlar a la gent.
Ergo, manten-te lluny de la societat, no de les coses espirituals com a la religio, dirigeix la teva atencio cap a tu mateix, cap a la teva familia i als amics veritables, cuida de la teva petita part del mon sense preocupar-te per la resta, i probablement viuras millor. :-D

Anònim ha dit...

Has tocat massa temes i es fa difícil fer un comentari breu. Pel que fa a les dones, absolutament d'acord! Enlloc d'anar endavant, sembla que anem endarrera. Dubto, però, de si votar una proposta "fora d'olla" ha de ser la millor elecció, però el vot és secret i lliure i per tant la teva decisió serà tan bona com la meva o com la de qualsevol altra que, això sí, vagi a votar.

sabateta

BACCD ha dit...

Basar un estat o la pròpia vida en la fe religiosa només serveix per treure's la responsabilitat de sobre: "Així es dicta en la meva religió i així ho faig". És clar, aprofiten l'excusa per fotre-la ben grossa.

No m'estranya que no t'il·lusioni votar cap partit. Però sí, penso que s'ha de votar, encara que sigui per dir que tots fan vergonya.

¡Que tinguis molt bon cap de setmana, i compte quan tornis a entrar al bany!

Joana ha dit...

Veí,
Que encéns el vesper!!!
Posa un ciri ben gran perquè el President de la meva taula no es posi malalt, que estic de suplent..
Això sí aniré a votar...

Clint ha dit...

Veí a aquestes hores t'agraeixo de tot cor que no lliguis la maionesa!
I evidentment que s'ha d'anar a votar, tot i que ells no s'ho mereixin...esperarem doncs la propera setmana, que sembla sembrada de noves entrades al veïnat!

Bon cap de setmana.

Candela ha dit...

Jo aquest any pensava passar d'anar a votar però... ves a saber...

Molt dur tema Afganistan.

Puji ha dit...

Jo ja he decidit. Votaré Els Verds. Són els fora d'olla més centrats mentalment i amb el programa més coherent. Als altres, els de sempre, que els hi posin un burka.

Anònim ha dit...

Veí: els Escons Insubmisos són d'una immoralitat aberrant.

euria ha dit...

Evidentment que no fa cap mena d'il.lusió anar a votar, però hi aniré. Hi hauria d'haver un paperet que digués n'estem fins a un lloc i segur que hi posaria aquest. A mi, el que em fa més ràbia és que es pensen i ens tracten com si fossim tontos!!! realment s'ho creuen??

El veí de dalt ha dit...

Pd40,
convidarem a la belga en qüestió a algunad de les nostres farres veïnals, no?

Ònix,
també, també...que amb tan d'exercici amb la belga ens caldrà un suport anímic...uns ja tenim una edat.

Ahse,
coi, noia! Amb aquesta filosofia de la vida mai et farem presidenta de l'escala...

Sabateta,
acabaré votant...i no serà un "fora l'olla", com jo.

Dushgel,
tu estàs en alguna llista? Deu ser la de "Ben nets i polits". És que vull sortir del bany i no puc: encara espero que m'ensabonis l'esquena! On ets?

Joana,
et planyo. Posa't malalta tu també que et baixaré un brou ben calentó.

Clint,
i tu em dius que voti? Doncs et faré cas...

Candela,
ens trobarem a la taula. La 358-U

Puji,
els considero bastant centrats a aquesta gent. Idealistes? Utòpics? Visionaris?...A vegades, massa talibans de la cosa verda...No és mala elecció.

Crue,
Tranqui, tranqui...ja saps que sóc home d'acció (limitada) i no malbarataré el vot així. Però, sincermaent, tota la colla pessigolla que remou les cireres em produeix un GRAN FASTIG (sense accent i amb G). No el punt, aquell, eh? Petons.

El veí de dalt ha dit...

Euria,
arribes quan sortia...Les meses tanquen a les 8, no oblidis. O és a les 9 h? Pots dedicar un post a la tonteria política que ens dirigeix, com a bàlsam.

Júlia ha dit...

Crec que no votaré. Per cert, quanta abstenció hi ha d'haver per tal que s'ho facin mirar?

Waipu Joan ha dit...

I no suporto els cínics, mentiders, pederastes i peperos...
per tant, fas un tetrapartit d'angúnies d'escàndol.
Júlia, no sé si hauràs llegit L'assaig sobre la lucidesa, del Saramago, on els ciutadans
votaven tots en blanc...

Waipu Joan ha dit...

i veí, jo tampoc els suporto!

Unknown ha dit...

Per curiositat electorals us recomano també la llista de la Cori de Reus. Han promés una legislatura sense obres, instal.la un polígraf a l'Ajuntament, etc. Lo millor és que sembla que treuran un regidor. En la campanya anterior en un debat públic anava fullejant una revista porno des de l'escenari mentre la resta de politics s'esgargamellaven per ser políticament correctes.

Júlia ha dit...

Veient el bonic gravat m'ha vingut al pensament una cançó d'un disc feminista de fa anys, crec que fins i tot la cantava Maria Aurèlia Capmany... 'jo no vull ser Capità General'.

Totes les grans religions han sotmès les dones, després, si els ha convingut, s'han anat adaptant a 'tranques i barranques'.

Sobre el vot, fa uns dies Quim Monzó parlava, amb ironia i seny, al diari, del fet que 'no votar' és també una bona opció, més enllà de les interessades condemnes als abstencionistes que es fan per tot arreu. Vol dir una cosa molt diferent del vot en blanc, em sembla. Ja hauríem de superar allò de 'com que abans no votàvem', és com si em fan menjar un plat mal cuinat perquè 'abans es passava gana'. No s'és ni fatxa ni mal ciutadà per abstenir-se, després de valorar el panorama.

Joana ha dit...

En fí.... cap programa no t'ha agradat?.
Votar en blac, no votar, no és el mateix?...
En fí, entenc qué vols dir però va costar tant poder fer.ho..
Petonet veinet.

neus ha dit...

en el tema eleccions... mira, jo aquest any estic contenta, després d'un munt d'anys es presenta un altre grup, potser tindrem sort i sortiran els independents, perquè ja n'estic més que farta de l'ajuntament convergent.
Aniré a votar i tant!

per cert... algú em pot explicar perquè la que se suposa que és la de tots, tv3, fa un debat amb els candidats a l'alcaldia de Barna? a mi me la sua, la veritat. No m'interessa. I si no que hi portin els dos candidats del meu petit poble, també. Què carai!

I la vergonya que tinc ara? que a Olot es presenten els de Plataforma per Catalunya? una colla de racistes? mareta meva... si és que, ser garrotxina a vegades és una creu (només a vegades, eh?)

Salut Veí!!

Anònim ha dit...

El gran Tao no diu que has de ser president d'escala. hehehe