11 de desembre de 2006

Requiem per l'infernNo és que m'alegri especialment la mort de ningú. Però Pinochet no és "no ningú". Els que vam passar de la infantesa a l'adolescència aquell setembre del 73 van quedar marcats per sempre pel que Salvador Allende significava per aquell país i tota Sud-Amèrica. Tinc la convicció que no ho va fer tot bé, però també la certesa que no li van deixar desplegar, en els pocs anys de govern, el seu programa social, econòmic i polític. I el cop d'estat d'aquell 11 de setembre, agombolat per l'"amic americà" (té tela que al Kissinguer li donessin el Nobel de la Pau anys després!) amb les imatges de l'assalt i bombardeig de La Casa de la Moneda, és una icona que sempre més viatjarà amb mi allà on vagi. Recordo encara aquella coberta de la revista Tirunfo, setmanes després, amb la bandera xilena a tota plana. I els cines-fórums sobre el documental .... No conec cap xilè, ni he estat mai en aquest país (un altre deute pendent); però avui em sento més aprop d'aquelles Madres de la Plaza Mayo, de les cançons de Víctor Jara o Quilapayún, de les lectures de la Isabel Allende, de la presidenta actual Michelle Bachelet,...

No és cap alegria que ningú mori; però em produeix una ràbia infinita -no ell, que era un ecce homo en cadira de rodes-, sinó els que amb ell eren i encara queden, segeuixin sense permetre avançar un poble cap a una normalitat democràtica i poder assumir lliurement un passat que "ells" i només "ells", sempre ens volen tergiversar.

És com el processos de revisió dels judicis franquistes que, aquí a casa nostra, vol dur a terme la plataforma per la Recuperació de la Memòria Històrica. O les pegues que es posen per l'aixecament d'antigues fosses comunes d'afussellats durant la Guerra Civil. I és que a tot arreu la por secular que inocula el feixisme a la pell de les capes socials, fa arribar a creure molta gent que "aquells s'ho buscaren" o "aquells s'ho mereixien". Crec que ni el poble xilè, ni l'argentí, ni el bosni, ni el tibetà, ni cap altre, ens mereixem la desvergonya de ser oprimits per la forçá de les armes ni la fal.làcia de la desmemòria. Per tant, deixeu-me que elevi avui un post solidari a l'esperança dels oprimits i que desitgi que, sino la persona, almenys el que Pinochet va representar i representa encara en molts indrets (també a casa nostra) vagin a rostir-se, ben lentament, en el més pregon dels inferns. Així sia. Amèn.

I per aquells que no ho conegueu, les darreres paraules d'Allende, des de Radio Magallanes. Aquell discurs de les grandes alamedas...Sempre que les sento, se'm posen els pèls de punta. Avui estic tendre, ja veieu.


COMPATRIOTAS:


"Es posible que silencien las radios, y me despido de ustedes. Quizás sea ésta la última oportunidad en que me pueda dirigir a ustedes. La Fuerza Aérea ha bombardeado las torres de Radio Portales y Radio Corporación.
Mis palabras no tienen amargura, sino decepción y serán ellas el castigo moral para los que han traicionado el juramento que hicieron, soldados de Chile, comandantes en jefes titulares, el Almirante Merino, que se ha autoproclamado, el general Mendoza, general rastrero que sólo ayer manifestara su solidaridad, también se ha denominado Director General de Carabineros.
Ante estos hechos sólo me cabe decirle a los trabajadores: Yo no voy a renunciar. Colocado
en un trance histórico pagaré con mi vida la lealtad del pueblo. Y les digo que tengo la certeza de que la semilla que entregáramos a la conciencia digna de miles y miles de chilenos no podrá ser segada definitivamente.
En nombre de los más sagrados intereses del pueblo, en nombre de la patria, los llamo a ustedes para que tengan fe. La historia no se detiene ni con la represión ni con el crimen. Esta es una etapa que será superada. Este es un momento duro y difícil. Es posible que nos aplasten, pero el mañana será del pueblo, será de los trabajadores. La humanidad avanza para la conquista de una vida mejor.
Trabajadores de mi patria: quiero agradecerles la lealtad que siempre tuvieron, la confianza que depositaron en un hombre que sólo fue intérprete de grandes anhelos de justicia, que empeñó su palabra en que respetaría la Constitución y la Ley, y así lo hizo.
Es éste el momento definitivo, el último en que yo pueda dirigirme a ustedes. Espero que aprovechen la lección. El capital foráneo, el imperialismo unido a la reacción, creó el clima para que las Fuerzas Armadas rompieran su tradición, la que señaló Schneider y reafirmara el comandante Araya, víctimas del mismo sector social que hoy estará en sus casas esperando con mano ajena conquistar el poder para seguir defendiendo sus granjerías y sus privilegios.
Me dirijo, sobre todo a la modesta mujer de nuestra tierra, a la campesina que creyó en nosotros, a la obrera que trabajó más, a la madre que supo de nuestra preocupación por los niños.
Me dirijo a los profesionales de la patria, a los profesionales patriotas, a los que hace días están trabajando contra la sedición auspiciada por los colegios profesionales, colegios de clase para defender también las ventajas de una sociedad capitalista.

Me dirijo a la juventud, a aquellos que cantaron y entregaron su alegría y su espíritu de lucha.
Me dirijo al hombre de Chile, al obrero, al campesino, al intelectual, a aquellos que serán perseguidos, porque en nuestro país el fascismo ya estuvo hace muchas horas presente, en los atentados terroristas, volando los puentes, cortando las vías férreas, destruyendo los oleoductos y los gaseoductos, frente al silencio de los que tenían la obligación de proceder. Estaban comprometidos. La historia los juzgará.
Seguramente radio Magallanes será acallada y el metal tranquilo de mi voz no llegará a ustedes. No importa, me seguirán oyendo. Siempre estaré junto a ustedes, por lo menos mi recuerdo será el de un hombre digno que fue leal con la patria.
El pueblo debe defenderse, pero no sacrificarse. El pueblo no debe dejarse arrasar ni acribillar, pero tampoco debe humillarse.
Trabajadores de mi patria, tengo fe en Chile y su destino. Superarán otros hombres este momento gris y amargo, donde la traición pretende imponerse.
Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre para construir una sociedad mejor.
¡Viva Chile, viva el pueblo, vivan los trabajadores!
Estas son mis últimas palabras, teniendo la certeza de que el sacrificio no será en vano. Tengo la certeza de que, por lo menos, habrá una sanción moral que castigará la felonía, la cobardía y la traición."

SALVADOR ALLENDE


6 comentaris:

Robertinhos ha dit...

un altre que ha mort com el Franco...al llit.

un menys!

Per la llibertat!

PD : Gràcies per la transcripció del discurs d'Allende, no la coneixia, ja que el 73 encara no estava ni projectat

Anònim ha dit...

Gràcies, molt bon post!

Un petó.

Unknown ha dit...

Veí... ja he fet els deures i allargant la mà, doncs va sortir el què va sirtir. Just en aquell moment l'únic llibre proper a banda de revistes i diaris.

Fes-li un cop d'ull... Si mires tambñe el blog de Merecu, veuràs que la cosa ja s'extén per asturies.

Una abraçada :)

Anònim ha dit...

A mi em va trencar el cor llegir la "Carta de Angel Parra a Victor Jara".

Soc del 80 i desde petit, els contes de por els he assimilat als dictadors i viceversa.
He conegut xilens d'ambdos vandols i el q no entendre mai es q algu defensi la legitimitat d'un dictador

Waipu Joan ha dit...

Aquest dictador no ha mort. I no ha mort per què mentres jo visqui explicaré a tothom el que ha fet el feixisme. Recordaré a la gent que assassins com aquest no han parat de sortir al llarg història. Ell ha mort al llit als 91 anys, però la seva miseria perdurara per sempre. Això sí, com a mínim no haurem de renegar cada cop que se'n surti davant de la justícia. Ha tingut sort fins i tot en això.
Salut veí de dalt.

Puji ha dit...

La seva consciència és la seva condemna a cadena perpètua. Que no descansi en pau!

Gràcies veí per refrescar-nos a la jovenalla aquesta mena de documents.

Salut i revolució!