De les HV: Darrer avís per a navegants...
El dia 3 de març, tots/es a punt per a salpar...
ANNEX A LA NOTA INFORMATIVA: Bé, si la que piques ets tu, veïna, podria fer una excepció. Però porta cava i dues copes, almenys (Tots tenim un preu...)
Desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta.
Post de: El veí de dalt a les 4:50:00 p. m. 4 comentaris
Etiquetes D'Històries veïnals
Post de: El veí de dalt a les 8:47:00 p. m. 28 comentaris
Etiquetes Del Museu Blocaire del Disseny Friki
La vida té atzaroses coincidències, i el món dels blogs, les potencien. Fa uns dies vaig sentir que tustaven la porta:
- Toc, toc
–Sí…?
-Veí, sóc l’Avi.
–Coi, Avi, quan de temps sense saber de vós…! Enfeinat, oi? Passeu, passeu,...
Mentre el veig baixar les escales; penso quina sort de veïns que tinc i com explicar-ho tot en un post perquè quedi ben claret. (“I a sobre, tindrem el cadàver exquisit en dansa...”, penso. “Se’t gira feina, veí.”).
Post de: El veí de dalt a les 7:16:00 p. m. 17 comentaris
Etiquetes D'Històries veïnals, Del veí de dalt
Per qüestions de feina aquest dies he estat fent un curs d’atenció a nens i nenes amb discapacitats físiques i psíquiques. El contacte i el caliu humà que suposa estar i interactuar amb persones cegues, sordes, que van en cadira de rodes o pateixen algun tipus de trastorn cerebral o discapacitat psíquica, no té parangó. Creiue-me. L’empatia que s’estableix fa que et plantegis coses que sempre tens presents però en les quals no hi caus fins que les tens davant per davant. Però la realitat és pertinaç i tossuda, per sort. Tot i que som ben lliures d’obviar-la i fer l'orni. Però ella sempre està allí. Ho he dit sempre: la salut és la millor loteria que mai m’hagi pogut tocar a mi i als meus. Espero que la vostra sigui llarga i duradora.
Durant un dels debats que s’han fet durant el curs m’he quedat abstret amb una frase que ha dit una de les professores. (El fet estrany no és que em quedi abstret, que em passa cada dos per tres; sinó que hagi arribat a formular un pensament propi: aquell dia s’hauran trobat les dues neurones que em queden). He sentit que deia “... cal permetre que cadascú tingui la seva mirada...” . Mentre ho sentia, no he pogut evitar-ho i les dues neurones que tinc s'han encès, i m'han vingut a l’encontre, “És clar, veí!; els blogs, la catosfera i totes les esferes cibernautes tenen èxit precisament per això: perquè permeten que cadascú tingui la seva pròpia mirada en la xarxa." Sense censures ni retrets.
Ho veiem cada dia. Aquests dies veig gent que munta trobades lletraferides i cerveseres, gent que em comenta que mourà premis catosferics populars, gent que inventa premis kisth que es reprodueixen com bolets, d’altres que envien memes enverinats, alguns que promouen el debat, d'altres organitzen jocs, o recullen històries pujades de to o repten a fer viatges d’altres malalts s’apleguen i campen en blocs comunitaris, o promouen relats conjunts, uns pocs que escriuen històries plegats i jo que us munto sidrals veïnals de tant en tant.
I és que és això; està claríssim: en la blogosfera tothom té la seva mirada. Cap endins i envers el món.
I aleshores he tingut un segon pensament. (I sí, he quedat esgotat per tota la setmana.) Malgrat tot, hi ha qui s’entossudeix a negar les mirades diverses i forànies, per pors viscerals a perdre essències pàtries. S’equivoquen. Del tot. Opino. O almenys, s’equivoquen en el fons, si no ja en la forma. Hi ha d’altres que fa anys que s’equivoquen cada cop que obren la boca. I els uns i altres, fa segles que només permeten una mirada: la seva. És en l’intercanvi de mirades on es produeix el miracle de la comunicació. Hi ha cecs que hi veuen més que molta gent. Però nosaltres, malgrat ens voldran fer callar la boca, seguirem aquí, oferint punts de vista diversos, imaginatius, atrevits i, sobretot, irònics, amb sentit de l’humor; amb molt sentit de l’humor. La millor teràpia contra la ceguesa de l’ànima.
En fi, callo; que me poso transcendent i ja no sé sortir-me’n.
I no mireu tant enlaire ni despisteu i apunteu-vos ja a la tercera tongada, Si, si...sóc un pesat. Ho sé- Però després us penedireu de no haver-ho fet. Aviso... I no hi haurà repesca ni exàmens de setembre. Per molt que em mireu els ulls i em feu l’ullet...
Post de: El veí de dalt a les 12:06:00 a. m. 20 comentaris
Etiquetes De galindàines
Post de: El veí de dalt a les 6:47:00 p. m. 17 comentaris
Etiquetes De memes
“La muerte no se opone a la vida:
la muerte está incluida en nuestra vida” (p. 358)
Un llibre trist, com un bon blues.
El seu títol original era Norwegian wood, "Bosc norueg”, un títol manllevat d'una cançó dels Beatles; que la veritat, no li escau gens.
Töru Watanabe, un home a prop la quarentena, aterra a Hamburg i, en fer-ho, recorda, en sentir una cançó dels Beatles, la relació viscuda amb Naoko, en un flash-back de vint anys enrera. La novel·la se centra en la convulsa relació d’ambdós. Ella li havia demanat que la recordés sempre, fos on fos. Ara ho fa, i a partir d’aquí s’inicia una el·lipsi cap als seus anys de joventut en un Tokio convuls, als anys seixanta. “Es una suerte que Tokio sea una ciudad tan gande; por más que la recorras, siempre hay algún sitio adonde ir.”
Watanabe es troba a Naoko a qui feia un any que no veia. La relació d’ambdós havia començat de joves, quan ell era en una residència d’estudiants; un indret on s’apleguen el bo i millor de la societat japonesa. Ella és una noia fràgil, tímida, que no sap mai trobar la paraula adequada en la conversa amb els altres. Parla amb els seus silencis. Naoko havia estat novia de Kizuki, l’amic íntim de Watanabe. Tots tres sortien junts sovint, fins que aquell, un bon dia, amb disset anys, es suïcida sense cap raó aparent. Això marcarà per sempre la vida de tots dos. Una any després de la mort de de l'amic, Watanabe i Naoko es retroben a
Watanabe cerca respostes i no les troba. La seva és una singladura de joventut per l’amistat, el sexe i la mort. “La muerte había estado implícita en mi des de un principio”. Sembla que ningú dels seu voltant li pot donar solucions; senzillament, perquè tampoc ningú sap les seves. Busca un lloc al món i el món se li escapa per tot arreu. És un escenari desolador en un entorn de desarrelats.
Watanabe troba altres noies al se camí, i Midori sembla que el redimirà. És l’altra cara de la moneda: desinhibida, segura de si mateixa, xerraire i oberta. Però serà un miratge. Sembla que tot els personatges que pul·lulen per la novel·la no saben què volen, ni on van. “Lo que nos hace normales es saber que no somos normales” (p. 250). Mantenen relacions perquè el guió ho diu; però estan desproveït de sentiments i d’ànsia. Hi ha una fredor pertot. És així el caràcter japonès? Pot ser... Ja us el regalo.
Watanabe retrobarà Naoko en una residència peculiar, recuperant-se del seu estat depressiu habitual. I en ella estarà Reiko, una dona ja gran, marcada per un passat trasbalsador, esdevindrà el tercer vèrtex del triangle on Watanabe es mou. Ell és sistemàtic; metòdic “Me da la impresión de que éste no es el mundo real. La gente, las escenas que me rodean no me parecen reales.”; Midori, és intuïtiva; Naoko, dubitativa. Reiko, reflexiva. Hi ha dues parts ben diferenciades en la novel.la: l’abans i el després de l’estada al sanatori. Els personatges: entren d’una manera i en surten d’una altra. “En el mundo real, todos vivimos presionándonos los unos a los otros”. Veure-hi -hi similituds amb La muntanya màgica de Thomas Mann és inevitable.
La novel·la té un to nostàlgic, evocatiu. Ben diferent de la que vaig ressenyar fa un temps, del mateix autor.Les novetats, apareixen de cop i volta, com sotragades; cops baixos a la bilis del lector. És un llibre on tothom es busca però ningú es troba, però almenys es busquen. (“A mi, en realidad, no me habia ocurrido nunca nada”). Els personatges tots tenen un infern interior; àdhuc els secundaris (Nagasawa, el playboy univeristari; Tatsumi, la bella submisa;...). Fins i tot els sexe és poc passional; tendre, sí; però fred. Se m’acut que és una novel·la sobre la soledat; la dificultat de la comunicació i de les relacions humanes. I és que deu-n’hi do de l’”entorn” que marca els personatges: suïcidis, malalties, orfandats; aïllaments,...
El que avui veiem negre, demà potser serà gris. Serà el consell final que li dona Reiko “No te reprimas por nadie, y cuando la felicidad llame a tu puerta, aprovecha la ocasión y sé feliz”. Caram, tantes planes per acabar dient el que tots sabem? O no ho sabem, tampoc, del cert?
Una curiositat: a la novel.la apareix Barcelona, citant les inundacions dels aiguats terribles de principis dels seixanta.
Però Barcelona no és Tokyo.
Per sort.
Post de: El veí de dalt a les 12:31:00 a. m. 13 comentaris
Etiquetes De lectura
Post de: El veí de dalt a les 9:01:00 p. m. 11 comentaris
Etiquetes De calents i contents, De cotxinadetes del veí
Se m'acumula la feina, xiquets i xiquetes...
Dec ja tres memes (Clint, Roberthinos i Antígona) i fa uns dies em va caure aquest, de la Silver blue sea, la sirena del replà. Bé, és un premi d'aquests que cauen sense demanar-los ni mèreixer-los, segurament; però com que vénen de qui vénen, no puc deixar de dir-ho i estar agraït:
Post de: El veí de dalt a les 6:27:00 p. m. 7 comentaris
Etiquetes De premis bloggers
Post de: El veí de dalt a les 8:49:00 p. m. 7 comentaris
Etiquetes De lectura
Col·laboració en el 42è joc literari en homenatge a Mercè Rodoreda
10. El sostre estava guarnit amb flors i cadeneta de paper de tots colors: una tira de cadeneta, una tira de flors.
Post de: El veí de dalt a les 12:00:00 a. m. 3 comentaris
Etiquetes De jocs literaris
“Un cadàver exquisit” a cal veí: vers un poema blocaire global.
No hi ha dos sense tres, diuen, Així que anem per la tercera tongada de les Històries veïnals… si voleu. Que em consta que almenys, mitja dotzena de veïns sí que vol. Aquest cop ho farem a la recerca d’un rècord guinnes d’escala blocaire. El motiu? Doncs fer entre tots, un càdaver exquisit.
No, ningú s'ha mort encara. Per què... ja sabeu el que és un “Un cadáver exquisito”, oi? Si no, llegiu-ho aquí.
I és que alhora que em dieu de participar en la tercera tongada de les Històries Veïnals us proposo fer un ”cadàver exquisit” entre tots plegats. Com? Fàcil. Tots i totes els que vulgueu participar en la tercera tongada haureu de seguir les següents normes:
Post de: El veí de dalt a les 11:16:00 p. m. 21 comentaris
Etiquetes D'Històries veïnals, De cadàver exquisit