27 de maig del 2009

De memòria històrica i entrevistes


Un bon amic m' informa del seu darrer web que fa amb companys historiadors de la seva ciutat, "Les repressions de la guerra i la postguerra a Manresa":

http://www.memoria.cat/repressions

Es tracta d'un treball centrat en les víctimes mortals que produí la repressió de la rereguarda republicana i la repressió franquista.

El web inclou:

- sis curtmetratges sobre sis víctimes mortals d’aquestes repressions (tres executats a la rereguarda i tres durant el franquisme).

- una àmplia entrevista a l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Raguer, sobre la repressió religiosa durant la Guerra i el paper de l'Església durant la República i el franquisme. No té desperdici. La podeu seguir a trossos.

- una entrevista a mossèn Josep Riba i Capdevila, mort recentment als 98 anys i que va ser objecte de persecució durant la guerra.

- prop de 200 documents inèdits de gran valor històric procedents bàsicament de l'Arxiu Comarcal del Bages i del fons "Causa General" de l'Archivo Històrico Nacional de Madrid. Es tracta de papers de gran interès sobre detencions, empresonaments, execucions, sumaris judicials, cartes, documents personals de les víctimes mortals... sempre en relació a la temàtica de les repressions. S'hi inclouen papers referents al Comitè Revolucionari Antifeixista de Manresa i d'altres comitès revolucionaris de la comarca.

- un apartat de preguntes i respostes sobre les repressions a la rereguarda i durant el franquisme

Si us agrada la història local, iniciatives com aquesta ajuden a explicar com va ser aquesta etapa fosca de la nostra història contemporània. M'encén la sang que encara des dels sectors reaccionaris de la dreta espanyola es posin traves a posar cadascú al seu lloc, sota una fal.laç mantell de silenci que advoca per no "remoure el passat". El passat s'ha de remoure sempre. De barbaritats en van haver en els dos bàndols en conflicte; però és innegable que el franquisme va exercir una repressió sistemàtica, immisericorde, planificada i abjecta contra els que es varen quedar i no van poder (o saber) fugir; i tot sota el mantell còmplice de l'Església catòlica.

Que no vinguin a demanar oblits aquells que van aprofitar-se de l'escarni dels vençuts.


Si t'ha agrada't, pots votar-me a:

Votam al TOP CATALÀ!

4 comentaris:

Joana ha dit...

Ja ho crec que la visitaré...
Queda tant per explicar..
Un petó

Mireia ha dit...

Una altra troballa interessant, gràcuies veí.

Mireia ha dit...

L'enllaç no funciona.

El veí de dalt ha dit...

Joana,
i tant!

Mireia,
a mi si em funciona...!