23 de juliol del 2007

Una mica de cultureta teatrera, musical i playera

Un cap de setmana cultural. Divendres al tiatro i dissabte, de concert. Diumenge de platja, que és on s’aprèn més cultura que enlloc: mirant, és clar, les es-cultures, vull dir; que es passegen pel voltant. Alguna blocaire hi deuríeu ser-hi, segur...

Primer una al Versus Teatre, una d’aquelles sales “alternatives” de la ciutat, un “espai no convencional”, com ells mateixos s'autodefineixen. I és cert. No ho és gens, de convencional: té un escenari arran de terra i les butaques (cadires força incòmodes, per això de poc convencionals) a cantó i cantó. Això fa que vegis sempre els actors de cara, esquena o perfil, segons sigui l’escena, i a tocar del nas; si t’ha tocat seure molt endavant, com va ser el meu cas. Osti, tu! Si gesticulen deveritat i tot els actors! Vaig anar a veure “Viatge a Califòrnia”. L’obra en si no era res de l’altre món, però l’actuació de l’Àlex Casanovas em va semblar excepcional; plena de matisos i recursos. Versa sobre la baixada a l’infern d’un home que ha viscut en fals; a remolc del seu sogre, un tauró dels negocis; i de la seva dona, amb qui es va casar per conveniència: un autèntic "home de palla", sense identitat. En descobrir-se els tripijocs del sogre (a punt de morir), el pobre infeliç queda com el màxim culpable, ja que tots els desfalcs van al seu nom. Buscat per la policia i els creditors, que li volen la pell, enceta una fugida sense sortida cap a l’autodestrucció. A més, uns dies abans, se li mor la filla adolescent en un accident de tràfic. La dona (la Lali Barenys) li fa el buit, encegada per la mort recent de la filla i un .Un quadro, vaja. Realment la filla (l'Aida de la Cruz) que li fa la rèplica al Casanovas (al peincipi costa "pillar" que és un fantasma que se li apareix per fer-li qüestionar l’amargor de la seva existència) no li fa una bona rèplica. Però és joveneta i té anys per aprendre la noia. No cal se tan durs, veí!. L’escena en què ja derrotat a tot, borratxo perdut, sembla que s'aboqui a l'abisme, la va bordar, el noi. Em va sorprendre el Casanovas, ho reconec. El que hauria d'haver estat un del galants del cinema català (junt amb en Jordi Mateu) s’ha quedat en assidu de sèries de televisió; però posseïdor d'un registre dramàtic que deu-n'hi dó! Per cert, cal que sapigueu, noies, que quan l'al·ludit es queda en slip, a l'única escena de llit de l'obra, també demostra tenir una incipient panxeta com jo. (Bé, la meva ja és més que incipient, cal dir). El final tampoc l’explico, perquè tot pren un gir de tragicomèdia en un final inesperat. La crítica del Benach, a Teatre BCN, el posa pels núvols.

I el dissabte de concert a Torroella de Montgrí, que hi falta gent! Al 27è Festival de Músiques del Món. Abans , un sopar frugal a la fira de paradetes de jalar multicultural que des de fa uns anys es munta al passeig de l’Església, també dins el marc del festival. No hi heu anat mai? Paga la pena... Hi ha de tot i per tot: menjars cubans, senegalesos, marroquins, peruans, italians, rumanesos, colombians, xinesos,.. i tots mostrant algun plat típic de la seva cuina. O no. Que d'engaliponar-te també en saben, aquests... Aquest any, m’he abocat a la cuina andina i a la marroquina. La cervesa, però, del país.

I després de la manduca, al concert, amb la panxa plena. A escoltar l'Orquestra Àrab de Barcelona i el seu mentor, l'Eduard Iniesta.

No coneixia aquest Eduard Iniesta, però val a dir que el noi s’ho treballa de valent. Tenia més de mitja dotzena d’instruments de corda al seu voltant i els va tocar tots! D’aquells que es diuen de doble corda. I l’orquestra àrab (quasi tots eren catalans, però!) sonava d’allò més bé: contundent, precisa, conjuntada. Violins, viola, xel.lo, percussió, guitarres, baixos, sintetitzadors, timbals diversos i les veus d’una noia ataviada de guisa àrab (potser una mica excessiva n la danse del vel i una veu un pèl rogallosa) i un noi àrab –aquest sí- amb una veu deliciosa que cantava, quasi recitava, poemes i romanços andalusís. L’orquestra té la gràcia i l'encert de fusionar amb gust i precisió música tradicional de totes les cultures del Mediterrani. Vam sentir cançons d’origen grec, turc, àrab, andaluses i catalanes. Amb versions de poemes musicats i cançons folclòriques d’un i altre indret sense solució de continuïtat. I sobretot, molta percussió. I sovint, posant versions semblants de dues cançons d'arrel distinta, costat per costat. L’experiment, si no brillant, molt reeixit. Escoltant-lo em convencia a mi mateix que venim d’una cultura comú. Creia que li deia això a l’Ashe fa un temps: a voltes, més que català, em sento profundament mediterrani.

I parlant de Mediterrani, el diumenge, a quallar bronzo a l’ídem. A Pals. A mi com que em rellisca el sol, puc albirar tan sols a lluir un vermellet "trencador". Aprofito la solana per "cruspir-me" pàgines i pàgines; ja que les es-cultures que s’hi passegen, només les puc albirar de lluny. Amenaço amb més ressenyes literàries, doncs. Serà un estiu per posar-se al dia.

I a esperar les vacances a veure si arriben! Que tots esteu tocant el dos i aquí només quedem els pringats pencaires blogeros! ;-)


----------------------------
Ah! I encara que no té res a veure amb el post, però com que ja estic fart de tan jutge i polític retrògad, cateto i carpetovetònico, i com que em sembla que qualsevol crítica que fem a la monarquia borbònica se la te més que merescuda, em solidaritzo amb la redacció de El Jueves i els dic, com molts de vosaltres en els vostres blocs, que els donin molt pel c... en aquesta colla de censors i segrestadors de la llibertat d'expressió. Tornem al 75, amics!



19 comentaris:

Jo Mateixa ha dit...

Ja ho post ben dir ja, es veu que la gent ja està de vacances per que hi han poques novetats a internet :-(

Déu ni do el cap de setmana que has passat, mogudet eh!!!

Petons!!!!!

Joana ha dit...

Ai! Veí que vam estar a propet... El divendres vaig pujar al castell del Montgrí i el dissabte em banyava a Pals... Eres el dels binocles???? ;)
Que maco l'empordà!!

miquel ha dit...

Ostres, una mica més i ens trobem, però al final no hi vaig anar. Si encara sou per l'Empordà la primera quinzena d'agost ja m'ho fareu saber, però res de pujar al castell... màxim a l'ermita de santa Caterina.

Claire ha dit...

Pues yo me quedo con la recomendación de Torroella para el año que viene... y la playa de la "Illa Roja"... ejem... espero que no hayamos coincidido... ejem..

(si no te importa te voy a enlazar desde mi blog)
Un saludo

Clint ha dit...

Va tu que jo també m'apunto, una mica més i ens trobem...si hagués anat al teatre, a torroella o a pals! jajaja però no, unaltre dia!
El que si esta clar és que la majoria de blocaires són daurant-se al sol...segur que et vas creuar amb alguna escultura!

Waipu Joan ha dit...

En Casanovas és un bon actor. A veure si segueix fent cosetes i el nai triomfa.
Sobre la portda del Jueves, nai havia vist una portada tants cops en tants pocs dies. I això que estva prohibida!

Lara ha dit...

Tu si que en saps, de passar un bon cap de setmana, Veí!

Totalment d'acord amb allò que dius de El Jueves. Ja veuràs quan surti l'especial de l'1 d'agost!!

rhanya2 ha dit...

Jo segur que no us vaig veure, que era a Terrassa saltant i ballant!
Però demà marxo de vacances i vinc de comprar-me dos llibrots per llegir als avions, platges i hotels asiàtics (no de luxe asiàtic, s'entén, no??). Gràcies per les teves recomanacions, Veí! Ets un sol enxocolatat!!
Un petó i un altre petó!!

Metamorfosi ha dit...

Ostres Veí, quin cap de setmana més intens que has tingut!

Al teatre no hi vaig anar, però vaig tenir ballaruga i platgeta!... No em devies sentir, perquè duia els peus nus ;)

Petonets!!!

euria ha dit...

Ostres tu...tots a la platja i per la mateixa zona :) Vaja, un cap de setmana dels intensos...com els que m'agraden....quina olor a vacances!!!

El veí de dalt ha dit...

Jo mateixa,
sort de gent com tu, que manté la flama encesa! No com ENDESA!

Joana,
quan jo pujava, tu baixaves; quan jo estenia la tovallola, tu plegaves el para-sol; quan jo et posava crema...ah? no eres tu? Osti!

Pere,
que hi vols dur algun ciri?

Claire,
ah! aleshors eres tu la de la crema?
P Merci per l'enllaç

Clint,
una? Ho eren totes!

Joan,
ja saps com som els catalans: no vols xocolata? Dues tasses!

Lara,
l'esperem, doncs...Sobrevius a tot?

Violette,
Asiàtics? Vas a veue el teu "compadre" Dalai Lama?

Meta,
la ballaruca va ser a la platjeta? Perquè vaig veure restes de la farra l'endemà...eren vermelles, oi?

Euria,
se huele, se huele,...

gatot ha dit...

osti veí, ara resultarà que el que em va posar crema eres tu?????

:PPPPPPPPPPPP

no, no, era broma, que tu ja m'has vist la barbeta i ja sé que no sóc el teu tipus!!! :DDDDD

I l'Àlex Casanovas... què vols que et digui? Val, d'acord, que jo no li he pogut ensumar el "subaquillu" com tu. Que no, que no l'he vist.

Però em sembla, que hi tinc el mateix interés que els marranots i marranotes que han comentat fins ara: interés per la platja i al cultureta de sol i sexe; i poc interés pel noi amb cara trista i en slip en una escena!

:DDDD

Robertinhos ha dit...

Veí, tu no vas amb cotxe, tu vas amb helicopter! no pares noi!

per cert, et creies que haviem avançat més enllà del 75?

Anònim ha dit...

Té Veí! Per a complementar el teu rebot a l'assumpte Jueves:

http://www.uploadhouse.com/fileuploads/270/270659e7fb2b18bcdd678186700bd68da7eba8.png

Van tenir la web tancada de dissabte a diumenge.

I aquesta és la portada del següent Jueves:

http://img520.imageshack.us/img520/9531/eljueveshe2.jpg

Ull amb el sol, que arruga! :D

Dessmond ha dit...

Veí, quan tinguis un moment, no et perdis aquest vídeu Iutuberu: http://www.youtube.com/watch?v=TdxmuTh313o
Deixa un moment el bronzo, que també et pot posar vermell. Encara que sigui de vergonya aliena.
Una altra recomanació estiuenca, entre tantes altres.

Anònim ha dit...

Aquest any no hi he pogut anar, veí, però aquesta és la "meva" platja. La millor platja del món!!!!

Petons

sabateta

Toy folloso ha dit...

A la platja de l´Illa Roja hi havia el cranc "pelós", que ara sembla com si s´hagués extingit. Maleït VEET!

El veí de dalt ha dit...

Gatot,
almenys, tu dius el que penses! ;.)

Robert,
vaig en moto i quan puc, en bicing!
I nosaltres sí que estem més enllà del 75; però una partdel país, veig que no!

lectoranònima,
grècies per al info!

Dessmond,
l'he vist. Quina impressió deuen tenir de nosaltres més amunt dels Pirineus? Espero que quan esclati la bombolla immobiliària aquesta, ens agafi amb vestits de bus a tots! Jo per sort, ja no pago hipoteca: coses de tenir una edat! I què guapa que és la Chochona Chacón!

Sabateta,
sabia que eres tu...

Folloso,
Jo sóc cranc, però no pelós ni pilós! VEET???

Toy folloso ha dit...

VEET es una crema espermicida per els pèls que destorben.