25 de novembre del 2010

La frase de la setmana (onze): Josep Pla


"El paisatge us fa comprendre la literatura, perquè  la literatura és la memòria del paisatge en el temps."
Josep Pla 


No és que Pla sigui sant de la meva devoció, però és innegable que si el país ha donat prosistes de talla, aquest empordanenc murri , malhumorat, un pèl fatxenda i misogin; i descaradament conservador, ha de figurar entre els cinc millors. Pocs han sabut plasmar amb els adjectius justos i una prosa rica i ponderada els trets d'un personatge o un indret. Llegir-lo sempre és un plaer. El Quadern gris, bé val unes hores de lectura atenta.

Però no us vull parlar de Pla si no del que m'hi ha dut. Ja sabeu que sempre m'ha agradat unir paisatge i literatura. Doncs bé, aquí en tenim una mostra. I és el llibre i el web que aquí us presento. Tots dos obra d'un pencaire de la literatura i la geografia del país: Llorenç Soldevila; professor de la Universitat de Vic, que des de la docència a adolescents (1978-2004) i ara dedicat a la d'adults, ha anat confegint un corpus doctrinal sobre "els llocs literaris" dels Països Catalans. Tasca ingent. Aquest és el primer volum d'una col.leció de deu que aniran sortint amb els anys. Un llibre que no és nou però és poc conegut. I crec que dóna una molt bona informació tant per a mestres com per a estudiosos  i persones interessats en el fet literari en català. L’obra recull textos de tot tipus: poemes, narracions, cartes, escenes teatrals, cròniques periodístiques i, fins i tot, cançons que ens permeten recrear la història, les tradicions i els monuments vistos des de l’òptica dels nostres grans escriptors. Per tant, l'autor ha elaborat el llibre, que descobreix la literatura i el paisatge i els recull en una antologia, amb el màxim rigor.

I aquests llibres són fills d'un web amb molta més informació sobre la geografia literària del  sotre país. Es tracta del web  e-ndrets , que va guanyar exaqueo el darrer Premi Lletra que concedeix la UOC. Hi troabreu 177 autors, 752 textos, inscrits en 402 indrets, unes 150.400 paraules repartides per la nostra geografia. Navegueu-hi una estona. 

Paga la pena. 

I després ja podeu seguir col·laborant en els Hipertexts veïnals.

2 comentaris:

miquel ha dit...

Que curiós que als blocs que llegeixo, inclòs el meu, no s'hagi parlat fins ara del Premi Lletra.

El veí de dalt ha dit...

Pere,
però si ho acabo de citar!