15 de gener de 2007

Paraules censurades: Saló de lecturaNo havia vist el vídeo, però ho havia llegit la carta que l'Emili Manzano havia envait als diaris, fa dies, i que us transcric a sota. Les darreres paraules que la darrera directora de "Saló de lectura" Marina Espasa, havia fet sobre el model de ciutat queara ens governa, van fer que la direcció de BTV, censurés la darrera reemissió del programa el dissabte següent.

I és que l'ull del Gran Germà (recordeu Orwell?) ens segueix vigilant. I aquest ús el d'un gran botiguer. Que especula amb el nostre sòl, les nostres ànsies i la nostra cultura. I com que l'Efecte Jauss ho diu molt millor que jo, us enllaço amb ell i entendreu què coi vull dir. Abans el logo de BTV era un ull que tot ho mirava. Ara, és més de disseny pla.

http://lefectejauss.blogspot.com/2006/12/la-puta-realitat.html


"La direcció de BTV censura la redifusió del darrer “Saló de lectura”
Amics, com segurament ja sabeu, la direcció del canal municipal BTV va decidir fa unes setmanes posar fi a l’existència del “Saló de lectura”, el programa literari que vaig fundar el mes d’octubre de 2001 i que vaig dirigir i presentar fins el mes d’abril de 2006, quan m’hi vaig desvincular per poder acceptar l’encàrrec del president Maragall d’encapçalar un altre projecte institucional consagrat a la difusió cultural. El programa va quedar llavors en mans del meu equip, sota la direcció de Marina Espasa, garantint així la continuïtat dels criteris de qualitat, rigor i independència que vàrem voler que definissin el “Saló de lectura” des de les seves primeres emissions. Vos estalviaré, per evidents, les meves consideracions sobre el tancament del programa i sobre els motius exposats per part de la direcció de la cadena per justificar-lo: el presumpte “desgast de la fórmula”. Només recordaré que la dita “fórmula” no era altra que la lectura atenta dels textos i la conversa civilitzada entre autors i lectors. Si m’adreç a vosaltres en aquests moments és per fer-vos coneixedors un fet gravíssim: la direcció de la cadena ha decidit censurar l’habitual redifusió dels dissabtes del darrer “Saló de lectura”, emès en directe el passat dimecres 27 de desembre, i amb el qual vàrem acomiadar-nos dels nostres espectadors. Amb la correcció i la serietat que la caracteritzen, i després d’oferir als espectadors una petita antologia del que han estat aquests cinc anys de vida i feina del “Saló”, la seva directora s’acomiadà fent unes legítimes observacions, com a professional i com a ciutadana, sobre el model de ciutat cap el que les nostres autoritats municipals semblen voler conduir Barcelona i sobre el paper que hauria de tenir una televisió pública com BTV, finançada amb els impostos dels ciutadans. L’expressió d’aquests pensaments, ho torn a dir, feta amb ferma exquisidesa i amb tot el respecte institucional indispensable, és la causa de que el “Saló” no arribi aquest dissabte que ve a un bon gruix dels nostres espectadors, que fa anys tenen per costum veure el programa en format de redifusió. Properament, i gràcies a l’iniciativa espontània d’uns espectadors amics del “Saló”, tendreu a la vostra disposició, via internet, aquest programa de comiat en la seva integritat. De moment, jo vos deman que des dels vostres destacats llocs de generació d’opinió qualificada, vulgueu bonament ajudar-nos a donar conèixer aquests fets que, torn a dir, em semblen gravíssims a una societat democràtica i en el marc d’una televisió de servei públic. Moltes de gràcies… i bona lectura!"


Emili Manzano

9 comentaris:

Candela ha dit...

qué fort...

onix ha dit...

felicitats per el post !!! mai esta de mes fer-ne ressò aviam si obrim els ulls d'una vegada

Montse ha dit...

Saragatona ho havia comentat, també... quina llàstima que ens vulguin "fer consumir cultura" de la manera que ho fan, quina llàstima que la cultura estigui tan maltractada, quina llàstima que...

en fi, com diu la Candela, que fort!

Anònim ha dit...

Si llegir llibre és una fórmula gastada, què hi posaran? un programa del cor?
Bona l'andanada de la Marina Espasa!! Govern progressista i d'esquerres... XDDD Ric per no plorar :(

Mikel ha dit...

Lo trist es que noticies aixi ho les llegeixes a blogs o no t´en assabentas....

Puji ha dit...

Sort ent enim dels blocs

Dessmond ha dit...

Ho havia vist, ho havia vist.
Realment la Marina Espasa estava ben tipa, no?
Realment el tema de la censura no era una cosa pròpia de les dretes?

Anònim ha dit...

Benvolgut Vei de Dalt, la censura en els mitjans de comunicació ha existit, existeix i, per desgràcia, existirà. (Jo podria fer alguns post de censura. Ves que algun dia no ho faci). El que passa és que hi ha censura amb elegància i censura barroera com la que aplica un sector dels sociates, per desgràcia cada cop més numerós i amb més poder, a diversos mitjans que controlen.

Albert ha dit...

Més amunt un diu irònicament que si la censura era cosa només de les dretes.
Certament tots coneixem aquella foto en la que apareixe Lenin fen un discurs i a sota Trotski escoltant, però que la censura stalinista va fer trucar la foto i Trotski va desaparéixer de la foto. El fet és que quan l' "esquerra" exerceix una censura ja no és esquerra encara que s'ho digui com un catòlic que mata ja no és catòlic.
Un no és el que es diu de si mateix, sinó que pels seus fruits el coneixereu.