3 de febrer del 2009

El veidedalt a Què llegeixes? (1)


Ja sabeu que el veidedalt li falta poc per apuntar-se a un bombarderu.. Per això des de fa temps que participo en el Què llegeixes?, una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes que promou la lectura i el debat entre lletraferits del país, i altra gent de malviure, amb poca feina i ganes de fer-la petar.

S'hi poden deixar comentaris i ressenyes de llibres, apuntar-se a fórums d'opinió, participar en concursos, i un llarg etcètera. Jo he fet un petit grup quellegista que ens dediquem mensualment a resoldre "La superpregunta del mes".

I aquest mes, oh honor!, m'ha tocat a mi plantejar el repte que està penjat al seu web. Els mantenidors van convidant a fer-ho a diferents quellegistes, i entre ells, m'ha tocat a mi fer-ho al febrer. La mecànica és fàcil: es planteja un repte literari i es donen quatre setmanes per resoldre'l. Cada setmana es posa un pista fins la resolució final. Qui la sap abans ho diu i guanya uns punts que es van acumulant i se'n fa un rànquing global. El meu grupet està en la pole position. És que som bons del cagar!

Us convido a que us apunteu al web i aneu ampliant la colla de quellegistes

Aquí el meu repte:

Som al segle XIV, damunt un illot d’una ciutat mediterrània que encara no té port. El nom d’aquest illot seria recordat en el títol d’un llibre d’un conegut escriptor que va intitular un dels contes que hi apareix amb el nom d’una beguda d’alta graduació.

En aquest conte hi apareix el nom d’un pintor, amic de bohemis i literats, hàbil i singular retratista. Un dels seus amics contertulians va aventurar la seva mort en un curiós article aparegut a una revista de curta existència, editada a cavall de dos segles.

Onze anys després de desaparèixer aquesta revista va néixer a la ciutat —que ara ja tenia port— un poeta, traductor de l’alemany, amant del simbolisme. El títol d’un dels seus poemaris recorda un obra cabdal de la literatura en català.

Com es diu l’autor “literari” d’aquesta darrera obra, feta per encàrrec?


Us hi atreviu? Ep! Que si sabeu la solució, no me la digueu aquí, eh? Que donarieu avantatge al qui no la sap... M'ho dieu per emiliu i us dic si l'heu encertada o no. Durant un mes, faré la competència (amical) al Jesús M. Tibau!


Si t'ha agrada't, pots votar-me a:
Votam al TOP CATALÀ!

5 comentaris:

Rita ha dit...

Hi ha alguna cosa que no facis o alguna convocatòria on no participis?

Els teus dies també tenen 24 hores?


Des d'ara, enlloc de dir-te el veí de dalt et diré el superman de dalt! ;-)

SU ha dit...

El que em sembla que té el veí de dalt és un esperit juganer ke t'hi kaks!

Petons, veí!

Ets l'amo...

SU

Joana ha dit...

No pot ser que tinguis temps per planxar i rentar plats i treure la pols...no por SER! :)

Rita ha dit...

Els Reis li deuen haver portat el rentaplats, Joana, i no ens ho a fet saber... Si no, no s'entén! ;-)

El veí de dalt ha dit...

Rta,
Dormo poc, sí.

Su,
sóc com un nen...

Joana,
val, ho confeso: el veidedalt som trigèmins. Quan un planxa, l'altre renta els plats i l'altre escriu bajanades.

Rita,
juàs! No, que no m'hi cap a casa!